ارزیابی اقدامات پدافند غیرعامل در کاهش آلودگی به سالمونلا در لاشه طیور کشتارگاه‌های صنعتی استان تهران

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

دانشگاه جامع امام حسین(ع)

چکیده

یکی از حوزه‌های پدافند زیستی، حوزه تهدیدات دام و طیور است و ارزیابی مخاطرات میکروب‌های بیماری‌زا منتقل‌شده از مواد غذایی ازجمله سالمونلا، دارای اهمیت بالایی است. گوشت مرغ، فرآورده مناسبی برای انتقال آلودگی این بیماری به مصرف‌کنندگان بوده و به‌عنوان مخزن سالمونلا محسوب می‌شود. هدف از این مطالعه، کاهش آلودگی سالمونلایی در لاشه‌های طیور بود که با تغییر در تولید و فراوری اتفاق افتاد. در این مطالعه طی سال‌های 1393-1396، از 383 قطعه طیور، به‌صورت تصادفی نمونه‌گیری شد. پس از مراحل خالص‌سازی و جداسازی کشت‌های مشکوک، سالمونلاهای جداشده به‌وسیله آزمایش‌های بیوشیمیایی، سرولوژیکی وPCR  تائید شدند. از مجموع نمونه‌ها، تعداد 15مورد، ازنظر آلودگی به سالمونلا مثبت بودند. با اعمال دستورالعمل‌های سازمان دامپزشکی کشور، میزان آلودگی به شدت کاهش یافت.کاهش آلودگی‌های سالمونلایی، در قطعه‌های طیور، ناشی از کنترل بهداشتی، بسته‌بندی و شناسنامه‌دار کردن لاشه مرغ‌ها در کشتارگاه‌های صنعتی است. عدم رعایت عمدی و غیرعمدی مباحث بهداشتی در زنجیره تولید تا مصرف مرغ‌ها خسارت جبران‌ناپذیری را تحمیل خواهد نمود.

کلیدواژه‌ها


[1]     Vedadhir, A.; Ranjbar, A. “Food Security and Sustainable Food and Nutrition in the Light of Security in Natural Resources: Lessons from the Anthropological Investigations in the World”; Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology 2018, 13, 183-192.
[2]     Doustmohammadian, A.; Omidvar, N. “Food and Nutrition Literacy and Sustainable Nutrition Concepts”; Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology 2018, 13, 139-146.
[3]     Mead, P. S.; Slutsker, L.; Dietz, V.; McCaig, L. F.; Bresee, J. S.; Shapiro, C.; Griffin, P. M.; Tauxe, R. V. “Food-Related Illness and Death in the United States”; Emerg. Infect. Dis. 1999, 5, 607-625.
[4]     Tavakoli, H.; Sarafpor, R.; Samadi, M. “Water, Food, Bio-terrorism”; J. Mil. Med. 1384, 7, 75- 82. 
[5]     Defreitas, C. G.; Santana, A. P.; Dasilva, P. H.; Gonçalves, V. S.; Barros. M. A.; Torres, F. A.; Murata L. S.; Perecmanis, S. “PCR Multiplex for Detection of Salmonella Enteritidis, Typhi and Typhimurium and Acurrence in Poultry Meat”; Int. J. Food. Microbiol. 2010, 139, 15-22.
[6]     Feasey, N. A.; Dougan, G.; Kingsley, R. A.; Heyderman, R.  S.; Gordon, M. A. ”Invasive Non-typhoidal Salmonella Disease: an Emerging and Neglected Tropical Disease in Africa”; Lancet 2012, 379, 2489–2499.
[7]     Silver, N.; Best, S.; Jiang, J.; Thein, S.; “Selection of Housekeeping Genes for Gene Expression Studies in Human Reticulocytes Using Real-time PCR”; J. BMC. Mol. Biol. 2006, 7, 33.
[8]     Ranjbar, R.; Torabi, R.; Mirzaie, A. “Molecular Typing of Salmonella Enteritidis Strains Isolated in Several Laboratory Centers in Tehran By ERIC-PCR”; J. Kurdistan Univ. Med. Sci. 2013, 18, 77-85 [In Persian].
[9]     White, D. G.; Zhao, S.; Sudler, R.; Ayers, S.; Friedman, S.; Chen, S. “The Isolation of Antibiotic-Resistant Salmonella from Retailground Meats”; N. Engl. J. Med. 2001, 345, 1147-1154.
[10]  Amavisit, P.; Browning, G. F.; Lightfood, D.; Anderson, C. S. ”Rapid PCR Detection of Salmonella in Horse Faecal Samples”; J. Vet. Microbiol. 2001, 79, 63-74.
[11]  Capita, R.; Alonso-Calleja, C.; Garcia-Fernandez, M. C.; Moreno, M. “Trisodium Phosphate (TSP) Treatment for Decontamination of Poultry”; Food. Sci. Tech. Int. 2002, 8, 11-24.
[12]  Malorny, B.; Hoorfar, J.; Bunge, C.; Helmuth, R. “Multicenter Validation of the Analytic Accuracy of Salmonella PCR: Toward Aninternational Standard”; Appl. Environ. Microbiol. 2003, 69, 290-296.
[13]  Malorny, B.; Hoorfar, J.; Hugas, M.; Heuvelink, A.; Fach, P.; Ellerbroek, L.; Bunge, C.; Dorn, C.; Helmuth R. “Inter Laboratory Diagnostic Accuracy of a Salmonella Specific PCR-basedmethod”; Int. J. Food. Microbiol. 2003, 89, 241- 249.
[14]  Oliveira, S. D.; Santos, L. R.; Schuch, D. M.; Silva, A. B.; Salle, C. T.; Canal, C. W. “Detectionand Identification of salmonellas from Poultry Related Samples by PCR”; J. Vet. Microbiol. 2002, 87, 25-35.
[15]  Murphy, R. Y.; Duncan, L. K.; Johnson, E. R.; Davis, M. D.; Smith, J. N. “Thermal Nactivation D and Z Values of Salmonella Serotypes and Listeria Innocua in Hicken Patties, Chicken_Tenders, Franks, Beef Patties and Blended Beef and Urkey Patties”; J. Food. Prot. 2002, 65, 53-60.
[16]  Chashni, S.; Hassanzadeh, M.; Fard, M.; Mirzaie, S. “Characterization of the Salmonella Isolates from Backyard Chickens in North of Iran, by Serotyping, Multiplex CR and Antibiotic Resistance Analysis”; Archives of Razi Institute 2009, 64, 77-83.
[17]  Moghadam, A.; Nazarian, S.; Amani, J. “Identification and Assessment of Salmonella Typhimurium, Enteritidis Serotypes in Clinical from Medical Centers of Kerman Provionce”; Iran Med. Microbiol. 2017, 11, 1-8.
[18]  MehrAzin, H.; Honari, H.; Saadati, M.; Alizadeh, H.; Nazarian, Sh. “Production of Polyclonal Antibody against Domain 4 of Protective Antigen of Bacillus Anthracis in Laboratory Animals”; Passive Defence Sci. 2011, 2, 19-25.
[19]  Rahn, K.; De Grandis, S. A.; Clarke, R. C.; McEwen, S. A.; Galán, J. E.; Ginocchio, C. “Amplification of an invA Gene Sequence of Salmonella Typhimurium by Polymerase Chainreaction as a Specific Method of Detection of Salmonella”; Mol. Cell. Probes 1992, 6, 271-279.
[20]  Agron, P. G.; Walker, R. L.; Kinde, H.; Sawyer, S. J.; Hayes, D. C.; Wollard, J.; Andersen G. L. “Identification by Subtractive Hybridization of Sequences Specific for Salmonella Enterica Serovar Enteritidis”; Appl. Environ. Microbiol. 2001, 67, 4984–4991.
[21]  De Freitas, C. G.; Santana, A. P.; Da Silva, P. H. C.; Gonçalves, V. S. P.; Barros, M.; Torres, F. A. G.; Murata, L. S.; Perecmanis, S. “PCR Multiplex for Detection of Salmonella Enteritidis, Typhi and Typhimurium and Occurrence Inpoultry Meat”; Int. J. Food. Microbiol. 2010, 139, 15–22.
[22]  Kardos, G.; Farkas, T.; Antal, M.; Nógrády, N.; Kiss, I. “Novel PCR Assay for Identification of Salmonella Enterica Serovar Infantis”; J. Lett. Appl. Microbiol. 2007, 45, 421–425.
[23]  Rahn, K.; DeGrandis, S.; Clarke, R.; Mcewen, S. “Amplification of an invA Gene Sequence of Salmonella Typhimurium by Polymerase Chain Reaction as a Specific Method of Detection of Salmonella”; Mol. Cell. Probe. 1992, 6, 271-279.
[24]  Rob, L.; Andrew, H.; Peter. C. “Risk Profile: Salmonella (Non Typhoid) in Poultry (Whole and Pieces) October Prepared as Part of a New Zealand Food Safety Authority Contract for Scientific Services”; MPI Technical Paper, 2011.
[25]  Keener, K. M.; Bashor, M. P.; Curtis, P. A.; Sheldon, B. W.; Kathariou, S. “Comprehensive Review of Campylobacter and Poultry Processing”; Compr. Rev. Food. Sci. F. 2006, 3, 105-116.
[26]  European Food Safety Authority—EFSA. “The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-Borne Outbreaks in 2009”; www.efsa.europa.eu/en/ fsajournal/pub/2090.htm, 2011.
[27]  Muth, M. K.; Fahimi, M.; Karns, S. A. “Analysis of Salmonella Control Performance in U.S. Young Chicken Slaughter and Pork Slaughter Establishments”; J. Food. Prot. 2009, 72, 6–13.
[28]  Akbarian, R.; Peighambari, S. M.; Barin, A. “Serologic  Profile of Salmonella enteritidis in Poultry Flocks of IRAN”; J. Vet. Res. 2009, 64, 109-113.
[29]  Shaigannia, S.; Rostami, F.; Safarpour Dehkordi, F.; Rahimi, E.; Yahaghi, E.; Khodaverdi Darian, E.; Moghadam, M. B. “Isolation and Evaluation Virulence Factors of Salmonella Typhimurium and Salmonella Enteritidis in Milk and Dairy Products”; Iran. J. Med. Microbiol. 2014, 8, 54-61.
[30]  Hemmatzadeh, F.; Salemi, A. “Introduction of Salmonella-Isolates from Human and Animal Cases with Epidemiological Attitude towards Salmonellosis In Chahar-Mahal Akhtiyari State”; J. Vet. Res. 1995, 49, 83-91.
[31]  Haghbin Nazarpak, H.; Firozi, S.; Asgari Badoii M. “Evaluation of Contamination Rate of Sparrows in Industrial Fields Rearing Broilers by Salmonella Serovers in Babol”; Vet. Microbiol. 2010, 7, 11-16.