@article { author = {Rostamian, M. and Mousavy, S. J. and Ebrahimi, F.}, title = {Thermodynamic Study of Carboxy Terminal of Botulinum Neurotoxin Type E by Circular Dichroism Spectroscopy}, journal = {Journal of Advanced Defense Science & Technology}, volume = {4}, number = {1}, pages = {31-38}, year = {2013}, publisher = {Imam Hussein University}, issn = {2676-2935}, eissn = {2980-8022}, doi = {}, abstract = {Nowadays for prevention of botulism syndrome, researchers have tended to use recombinant vaccines. One of these vaccines is a recombinant protein containing 93 amino acids of C-terminal of botulinum neurotoxin type E (rBoNT/E-HCC). In this study, after expression and purification of rBoNT/E-HCC, the effect of different pH on the protein was carried out by Circular dichroism (CD) spectrometry and followed by thermodynamics studies. The main goal was, to find the optimum purification condition for this protein and also to evaluate the possibility of using this protein as an oral vaccine. For this purpose, thermal danaturation of rBoNT/E-HCC was studied at four different pH (2, 5, 7.4, and 9) by CD. Our results indicated that Tm and ∆G° of rBoNT/E-HCC are higher in alkaline pH in comparison with acidic pH. Finally, our results suggest that neutral or alkaline pH as the optimum pH for rBoNT/E-HCC purification.}, keywords = {Botulinum Neurotoxin Type E,Recombinant Vaccines,Circular Dichroism,Thermodynamic Study}, title_fa = {مطالعه ترمودینامیکی پایانه کربوکسیل نوروتوکسین بوتولینوم تیپ E با روش طیف سنجی دورنگ نمایی دورانی}, abstract_fa = {به‌منظور پیشگیری از سندروم بوتولیسم، به‌تازگی محققین به استفاده از واکسن‌های نوترکیب توجه خاصی نشان داده‌اند. یکی از این واکسن-ها، پروتئین نوترکیب حاوی 93 اسید آمینه انتهای کربوکسیلی نوروتوکسین بوتولینوم تیپ E (rBoNT/E-HCC) است. در این تحقیق پس از بیان و تخلیصrBoNT/E-HCC، به بررسی اثر pH‌ بر این پروتئین توسط طیف‌سنجی دورنگ نمایی دورانی (Circular Dichroism, CD) پرداخته شده و به دنبال آن مطالعات ترمودینامیکی به‌منظور یافتن شرایط بهینه تخلیص و سنجش امکان استفاده از این کاندید، واکسن به‌صورت خوراکی مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور واسرشتگی حرارتی rBoNT/E-HCC در چهار pH مختلف (2، 5، 4/7 و9) توسط CD مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داده که Tm و ∆G° پروتئین rBoNT/E-HCC در pHهای بازی نسبت به pH‌های اسیدی بالا‌تر است. در نتیجه یافته‌های این تحقیق، بهترین شرایط تخلیص برای پروتئین rBoNT/E-HCC، شرایط با pH خنثی یا باز می‌باشد.}, keywords_fa = {نوروتوکسین بوتولینوم تیپ E,واکسن نوترکیب,دورنگ نمایی دورانی,مطالعه ترمودینامیکی}, url = {https://adst.ihu.ac.ir/article_204086.html}, eprint = {https://adst.ihu.ac.ir/article_204086_efb9b7ecb4fc78f54a3441871e8eb8b2.pdf} }